1
Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, felsefe alanının güncel ve ileri düzeydeki bilgilerini, özgün düşünce ve felsefe alanında uzmanlık kazanabilecek düzeyde geliştirebilme.
2
Felsefe alanındaki yeni bilgileri, sistematik bir yaklaşımla değerlendirerek, felsefe alanına yenilik getiren bir düşünce ya da yöntemle özgün bir çalışma ortaya koyabilme.
3
Felsefe alanında geliştirdiği özgün düşünceler ya da yöntemler aracılığıyla, alanındaki ya da disiplinlerarası etkileşim gereğince farklı alanlardaki yeni ve karmaşık düşüncelerin analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.
4
Felsefe alanında özgün çalışmalar ortaya koyarak ya da varolan çalışmalara özgün yorumlar getirerek, bilginin sınırlarını genişletme.
5
Yaratıcı, eleştirel ve özenli düşünmeyi sağlayan üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak felsefe alanına özgü geliştirdiği yeni düşünce ve yöntemlere ilişkin ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde, felsefeye özgün katkı sağlayacak yayınlar yapma.
6
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları, felsefe alanında edindiği eleştirel bakış açısıyla inceleyerek, gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme.
7
Felsefe alanında geliştirdiği özgün görüşlerini, uzman kişilerle tartışmada savunma yetkinliği gösterecek biçimde etkili iletişim kurabilme.
8
Felsefe alanıyla ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilmek için, toplumsal alanda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşların değer bilinciyle karar vermelerine yardımcı olma.
9
Felsefe alanının bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel değişimlere ilişkin saptamalarını topluma tanıtarak, toplumun, bilgi toplumuna geçiş sürecine katkıda bulunmak amacıyla, iletişim kanallarını etkin bir biçimde kullanabilme.